Freestyle Classics

Freestyle Lab x Akhtamar Quartet

  • Performance

Datum

04.11.2022 17:00

Het is niet nodig om te reserveren.

Locatie

GC Het Huys
Rue Egide Van Ophem 46
1180 Ukkel

Routebeschrijving: https://www.hethuys.be/

De voorstelling Freestyle Classics legt verbanden tussen twee schijnbaar tegengestelde artistieke en culturele domeinen: klassieke muziek en freestyle dans. Via voorstellingen en een reportage doorbreekt het project Freestyle Classics artistieke codes; het pleit voor diversiteit en uitwisseling tussen kunstenaars en het bewijst dat we door de krachten te bundelen nieuwe sensaties en emoties kunnen creëren.
Freestyle Classics is een unieke voorstelling die de wereld van de klassieke muziek vermengt met streetdance, en dit dankzij de onverwachte ontmoeting tussen twee artistieke groepen die naam hebben in hun domein: het collectief Freestyle Lab en het strijkkwartet Akhtamar.

De samenwerking tussen klassieke muzikanten en freestyle dansers is behoorlijk atypisch, zelfs uitzonderlijk. Deze versmelting van genres resulteert in een voorstelling waarin sociaal-culturele verschillen worden gewist ten voordele van een originele artistieke creatie. De focus ligt op de diversiteit van de esthetiek en een vernieuwing van de vormen, in de hoop het publiek nieuwe dingen te laten ontdekken.

DE VOORSTELLING
In Freestyle Classics brengen de acht kunstenaars opnieuw op het podium wat ze tijdens hun eerste ontmoeting werkelijk hebben beleefd: ontdekking, inspiratie, intrige, versmelting, delen, debat, verbinding, creatie.
Diverse stadia die de muzikanten en dansers hebben doorlopen tijdens een residentie van een week, zonder dat ze elkaar van tevoren kenden.

Klassieke muziek en hiphopdans mogen dan in de ogen van het grote publiek twee zeer verschillende werelden zijn, ze blijken al snel veel minder tegenstrijdig wanneer ze elkaar ontdekken, uitwisselen en versmelten.
De uitwisseling tussen deze twee kunstvormen verloopt op een natuurlijke manier dankzij de vele gemeenschappelijke punten die aan de oppervlakte komen: het belang van een basis en een verhaal; de techniek, vastberadenheid en discipline die nodig zijn om meesterschap te bereiken; een hoge en intense energie; het uitgesproken contrast tussen het zeer snelle en het zeer langzame ...
Muziek en dans zijn voor deze creatie echt met elkaar versmolten. Je ziet muzikanten bewegen en dansers hun eigen muziek maken.
Deze voorstelling kan zowel binnen als buiten worden opgevoerd, en kan worden aangepast aan de positie van het publiek.

Over Freestyle Lab x Akhtamar Quartet

Freestyle Lab vzw
De vzw Freestyle Lab werd in 2016 opgericht door Anissa Brennet. Dankzij financiële en marketingsteun van een danswedstrijd kon ze Freestyle Lab lanceren, een platform dat Belgische streetdancers meer kansen geeft om hun kunst en hun vaardigheden verder te ontwikkelen.
Freestyle Lab draagt bij tot de uitbouw en professionalisering van de Belgische hiphopscene.
De vereniging wil wijzen op het belang van cultuur en artistieke ontwikkeling in onze samenleving. Immers, de educatieve en universele waarden waar de hiphopcultuur voor staat, bevorderen respect, eendracht, opvoeding, het delen van diversiteit, ontdekking en creativiteit.
Om zijn goede vibes te verspreiden, zorgt het collectief voor tal van uitwisselingsmogelijkheden. Het organiseert evenementen voor dansers van alle urbanstijlen, leeftijden, niveaus en achtergronden samen. Het collectief draagt bij tot de zichtbaarheid en de professionalisering van de Belgische hiphopgemeenschap en treedt op in iconische plaatsen van de Belgische artistieke scène: KANAL-Centre Pompidou, Tour & Taxis, de Ancienne Belgique ...

Akhtamar Quartet
Het Akhtamar Quartet werd opgericht in 2014. De naam van dit strijkkwartet verwijst naar de Armeense Miniaturen van Komitas/Aslamazyan, die het ensemble al sinds zijn oprichting met passie en toewijding uitvoert. In 2021 won het Akhtamar Quartet de derde prijs in het Internationale Johannes Brahms Concours.
Al sinds zijn oprichting is de missie van het Akhtamar Quartet om klassieke muziek naar een zeer breed publiek te brengen. Die aanpak heeft geleid tot tal van concerten en voorstellingen in België en Frankrijk, aangepast aan een publiek van alle leeftijden en achtergronden. In hun nieuwste project "Sur la corde du rêve" brengt het kwartet muziek voor verplegend personeel van ziekenhuizen en psychiatrische patiënten. Hun instrumenten hebben al weerklonken in de meest prestigieuze zalen en festivals van Europa: het Radio France Montpellier Festival, het Concertgebouw Brugge (BE), het Festival MonteLeón (ES), en verder ook in Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, de Baltische staten ... en natuurlijk in Armenië.
In 2020 verschijnt hun eerste cd, "Armenian legend", goed voor vier sterren in het prestigieuze BBC Music Magazine en in Classica Magazine, en vier Diapasons in het beroemde gelijknamige tijdschrift. De cd wordt ook één van de vijf genomineerden in de categorie Klassieke Muziek bij Les Octaves de la Musique 2021.