Crack(er)s, or a performance about meals and mistakes

Lara Groeneweg & Roelie de Jaeger

  • Performance
  • Installatie
  • Expo
  • Film

Data

02.07.2024 11:00

02.07.2024 14:00

03.07.2024 11:00

03.07.2024 14:00

04.07.2024 11:00

04.07.2024 14:00

05.08.2024 14:00

08.08.2024 14:00

09.08.2024 14:00

Het is niet nodig om te reserveren.

Locatie

Gallerij Campo&Campo
Grotesteenweg 19-21
2600 Berchem

Gratis performance, er is een doorlopende expositie van 2 juli tot en met 8 juli 2024. De performances zijn enkel op 2, 3 en 4 juli. Wees welkom!

In een vormelijk onderzoek gaan twee performers op zoek naar de plooien, scheuren, lijnen in hun eigen lichaam en naar de schoonheid hiervan. Er wordt gekeken naar de beeldvorming rond het vrouwenlichaam in populaire cultuur en de media en het effect hiervan op de ideaalbeelden van vrouwen. Het mondt uit in een multidisciplinaire performance met dans, fotografie, film, tekst en muziek.

-

Lara is altijd gefascineerd geweest door de beeldvorming rond female hunger in de media en de manier waarop etende vrouwen worden afgebeeld in popular culture. Er zijn tot op de dag van vandaag nog steeds weinig films of series in de mainstream waarin vrouwen op een “normale” manier omgaan met eten. In de meeste gevallen wanneer vrouwen etend worden afgebeeld, is dit zeer gecontroleerd. Female Hunger slaat naast voeding ook op seksualiteit: wanneer vrouwen eten in films of series wordt dit vaak geseksualiseerd. Of vrouwen die open zijn over hun seksualiteit, worden bestempeld als hungry. Ook in de media worden er linken gelegd tussen voeding en seksualiteit, bijvoorbeeld in reclame. Binnen het concept female hunger gaan voeding en seksualiteit hand in hand.

Roelie onderzoekt de beeldvorming rond het vrouwenlichaam in het algemeen en beeldvorming rond de vulva. Zij is nieuwsgierig naar de manier waarop er gekeken wordt naar het vrouwenlichaam en in hoeverre wij ons als vrouw willen/kunnen/moeten aanpassen aan een ‘ideaalbeeld’ dat steeds in verandering is. De nadruk van haar werk ligt op body positivity en het onderzoek naar de link tussen female hunger en eetproblematieken. Roelies fascinatie met de beeldvorming rond de vulva zette haar ertoe aan om foto’s te verzamelen van cracks: beelden van ‘scheuren’ en lijnen in het dagelijks leven en de natuur die vulva’s suggereren. Ook onderzocht zij de plooien en lijnen in haar eigen lichaam, die op een natuurlijke wijze ontstaan in een lichaam in beweging. Tijdens haar bewegingsonderzoek nam zij close-ups van deze lijnen en plooien. Deze beelden werden referenties naar zowel het taboe rond de vulva als het taboe rond imperfecties in het vrouwelijk lichaam. Het werd een viering van de kleine ‘foutjes’ in zowel objecten als mensen. Roelies onderzoek naar vulva’s zal een belangrijke schakel worden in de link tussen female hunger en vrouwelijke seksualiteit.

Over Lara Groeneweg & Roelie de Jaeger

Roelie de Jaeger is performer, beeldend kunstenaar en leerkracht. Ze speelde in verschillende lowbudget films en stond op het podium met KunstZ en “Situations”. Met de studie leerkracht PO en project kunstvakken, geeft ze het liefst workshops waarbij die disciplines gecombineerd worden. Met haar eigen werk geeft ze kritiek op maatschappelijke thema’s met als doel op te komen voor minderheden.

Lara Groeneweg is een danseres, schrijfster en beeldend kunstenares. Na haar studie raakte Lara betrokken bij verschillende sociaal-culturele projecten, met als algemeen doel het bieden van een veilige ruimte voor mensen om te bewegen, ongeacht hun achtergrond en met een gevoeligheid voor maatschappelijke vraagstukken. Momenteel studeert ze danstherapie en combineert ze haar werk als danseres met haar job als begeleidster in een opvangcentrum voor vluchtelingen van het Rode Kruis.